Πολυώροφο κτίριο στην Άνω Γλυφάδα

Πολυώροφο κτίριο στην Άνω Γλυφάδα

Πρόκειται για πενταώροφο κτίριο με τυπικό όροφο επί πυλωτής για εμπορική εκμετάλλευση σε οικόπεδο 745 m². Στο υπόγειο τοποθετούνται αποθήκες και κλειστά γκαράζ ενώ στην πυλωτή οι υπόλοιπες θέσεις στάθμευσης και η είσοδος της πολυκατοικίας με το κλιμακοστάσιο.

Ο κάθε όροφος περιλαμβάνει δύο διαμερίσματα το ένα με δύο υπνοδωμάτια το άλλο με τρία. Μεταξύ των διαμερισμάτων παρεμβάλλεται το κλιμακοστάσιο για να διασφαλίσουμε την μέγιστη ιδιωτικότητα αυτών. Το διαμέρισμα με τα 2 υπνοδωμάτιο καταλαμβάνει το γωνιακό τμήμα του οικοπέδου και ακριβώς σε αυτήν την γωνία διαμορφώνεται ο κύριος εξωτερικός χώρος της οικίας. Στον χώρο αυτό βλέπει τόσο το καθιστικό όσο και το συζυγικό υπνοδωμάτιο ενώ διαμορφώνεται ως εσοχή του κτιριακού όγκου. Αντιθέτως ο κύριος εξώστης του άλλου διαμερίσματος προεξέχει του όγκου έτσι ώστε η θέα προς την θάλασσα να είναι ανεμπόδιστη και επιπλέον εξασφαλίζεται η αναγκαία και πάλι ιδιωτικότητα των χρηστών.

Αντίστοιχοι εξώστες διαμορφώνονται και στην πίσω όψη του κτιρίου, σε επαφή με τον χώρο της κουζίνας, εξασφαλίζοντας με τα ανοίγματα προς αυτούς κατάλληλο αερισμό-δροσισμό των κατοικιών. Επιπλέον λόγω προσανατολισμού επιτυγχάνεται διαμονή σε σκιερό χώρο το πρωί στους εξώστες της πρόσοψης, ενώ μετά το μεσημέρι στους πίσω εξώστες.

Για την διάσπαση των όγκων – επίτευξη πλαστικότητας δημιουργούνται αρχιτεκτονικές προεξοχές στην βορειοανατολική και στην νοτιοδυτική πλευρά του κτιρίου, οι οποίες βάφονται με έντονο γκρι χρώμα, προβάλλοντας ισχυρά από τις όψεις. Στα νοτιοδυτικά του κτιρίου στις προεξοχές αυτές τοποθετούνται οι ντουλάπες των κυρίως υπνοδωματίων ενώ βορειοανατολικά το κυρίως μπάνιο του διαμερίσματος.

Τα κατακόρυφα φέροντα στοιχεία στην πρόσοψη καθώς και το στηθαίο του δώματος αφήνονται ανεπίχριστα ενώ για την σκυροδέτησή τους χρησιμοποιήθηκε τάβλα 10εκ. η οποία είναι εμφανής στο τελικό αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό το εμφανές σκυρόδεμα «πλαισιώνει» την πρόσοψη εντείνοντας την κατακορυφότητα του κτιρίου η οποία διασπάται από το κλιμακοστάσιο βαμμένο σε έντονο μπλε χρώμα.

Δείτε το δημοσίευμα εδώ